Wegen en verkeersregels Bonaire

verkeersregels-bonaire

Is het veilig om te rijden op Bonaire?

Autorijden op Bonaire is zeker veilig. Er zijn niet veel wegen en het is er meestal niet druk. In en rondom Kralenrijk is het eenrichtingsverkeer en wat het wat drukker zijn langs de boulevard. Maar op Bonaire heb je nooit haast! Er zijn niet veel overstekenden dieren maar een hagedis kan zomaar voor de auto schieten.  Let wel op voor geiten langs de weg en wilde ezels. Er zijn geen verkeerslichten op het eiland, wie op de hoofdweg rijdt heeft altijd voorrang (tenzij anders staat aangegeven). Er zijn veelal eenbaanswegen en inhalen is niet aan te raden. ’s Avonds is er weinig tot geen verlichting langs de weg.

De wegen op Bonaire

De grote wegen zijn geasfalteerde wegen, maar zijn wel aan vernieuwing toe. Het kan dus zijn dat het asfalt niet helemaal meer glad is maar met veel deuken en hobbels. Bij Rincon is wel niet nieuw asfalt. Op Bonaire is het daarom belangrijk niet te hard te rijden. Rijd je richting Lac Bay de mangroves kijk dan uit voor overstekende Flamingo’s! Er zijn ook smalle wegen met slechts één baan, wanneer een tegemoetkomende auto komt moeten beide auto’s soms een stukje naast de weg rijden of even stoppen om te kunnen passeren.

wegen-op-Bonaire

Verkeersregels

De verkeersregels op Bonaire verschillen niet veel van die in Nederland. Er geleden de reguliere internationale regels. Aan welke kant rijden ze op Bonaire? Ook dit is gewoon rechts. Op kruispunten heeft rechts voorrang, maar op grote wegen gaat rechtdoor meestal voor. Wanneer een onverharde en een verharde weg elkaar kruisen, gaat de bestuurder die op de verharde weg rijdt voor. Rotondes werken hetzelfde als de Nederlandse. De maximale snelheid binnen de bebouwde kom bedraagt 40 km/uur. De maximale snelheid buiten de bebouwde kom is 60 km/uur, tenzij anders aangegeven. Het verkeer is iets minder gestructureerd dan bij ons.

Tanken

De benzine op Bonaire is nog niet zo duur als dat in Nederland is, al stijgen de prijzen hier ook. Wanneer je gaat tanken op Bonaire dan betaal je vooraf. Je gaat eerst naar de kiosk en daar geef je aan hoeveel je wilt tanken/betalen. Daarna doe je vanuit de pomp benzine of diesel in de auto. Aan het eind van je vakantie lever je de huurauto in, dit moet altijd met een volle tank. Maar je weet vaak van te voren niet exact wanneer deze helemaal vol zit. Ga je de auto inleveren met een volle tank inleveren dan kun je bij dit bij de kiosk aangeven. Je kunt dan toch achteraf betalen in plaats van vooraf. Het kan overigens wel druk zijn bij de tankstations (3 wachtende voor je) waardoor het tanken 20 minuutjes kan duren. Er zijn 3 tankstations op Bonaire.

The-beach-Bonaire

Roadtrip Bonaire

Bonaire is een heel fijn eiland voor een korte roadtrip. Huur minstens voor 3 dagen een auto om de mooiste plekjes te zien. Een scooter kan ook, maar dan kun je Washington Slagbaai National Park* bijvoorbeeld niet bezoeken, dit kan alleen met 4×4. In feite zou je in een dag het hele eiland over kunnen rijden (zonder Slagbaai), maar dat zou zonde zijn. In 1 dag kun je bijvoorbeeld naar het noorden – Rincon en Washington Slagbaai National Park – een dag door het zuiden: Salt Pier, Pink Beach, Slavenhuisjes en Lac Bay. De derde dag kun je bijvoorbeeld naar Kralendijk, 1000 steps en Te Amo Beach! Het komt neer op een rondje noord Bonaire, een rondje zuid Bonaire en het midden. Een auto huren voor een hele week of 5 dagen is het meest ideaal, afhankelijk van waar je accommodatie zit. Zit je vlakbij Kralendijk dan kun je bevoordeeld lopend naar restaurants.

  • Washington Slagbaai National Park: De natuur en het water is beschermd gebied op Bonaire. Je moet dan ook een Stinapa Nature Tag kopen om te mogen snorkelen en het Nationale park te betreden. Je kunt deze online bestellen maar ook bij de ingang van het park kopen.